Konditionsträning häst

Konditionsträning av häst

Konditionsträning inför långritten? Ja, det beror väl alldeles på, men bra kondition kan aldrig skada och framför allt inte att läsa om det :).

När man börjar konditionsträna sin häst är det bra att ha lite enklare regler att luta sig mot så att man kan skapa en enkel struktur. Den skonsamma konditionsträningen vänder sig till dig som ska starta upp en häst som passerat unghäststadiet och är väl grundriden, men som inte har bråttom att få upp högt tempo.

​Tanken är att man ska hålla sig under ett givet pulsvärde, oavsett vilket arbete hästen gör. En häst i början av sin träningsperiod kan behöva sakta av till skritt uppför en brant backe för att hålla sig under 150, men kommer att så småningom kunna hålla ett allt högre tempo med samma pulsvärde. Hästen har helt enkelt fått mera styrka och bättre kondition.

​Den skonsamma konditionsträningen kan kännas långsam nu när de flesta vill ha snabba resultat, men tänk så här: Om man går i raskt takt kommer man att gå om den som springer snabbare än hon är tränad för, som måste stanna och pusta och dagen efter har ont i benhinnorna och måste vila. Du kan då gå samma runda i rask takt och kanske orkar springa några minuter och kommer troligen inte att få ont i benhinnorna och kan successivt öka belastningen. Skonsam konditionsträning bygger upp hästen med mindre risk för onödiga skador, vad har du att förlora?

Värdet för en otränad häst är ungefär 150 slag/min, en mera tränad häst 140 slag/min.

​För att få ut så mycket av träningen, är intervallträning riktigt bra. Och även intervallträning med låg intensitet är mer uppbyggande för hästen än man kan tro. Börja med lättare intervaller; Skritt 10 min följt av trav 5 min. Försök få hästen att skritta så snabbt det bara går på lång tygel, hela kroppen ska röra sig, inte bara benen. När du travar försök att få hästen att söka stöd på tygeln med bra tramp i bakkärran. Upprepa 4-5 ggr.  Du kan gott göra detta varannan dag, ha uppsikt på hur hästen svarar på träningen genom att kolla benen på morgonen. Är det andra som morgonfodrar kanske du kan ha en lapp på boxdörren där fodraren kryssar i om hästen var svullen eller varm i något ben.

​Känns det bra med den lättaste intervallen kan du efter ca 6 pass öka till att trava 10 min och skritta 5 min, upprepa 4 ggr på samma ridpass. (hästen ska naturligtvis skrittas igång och vara uppvärmd innan du börjar trava.) Steget därefter är att lägga in galopp så att du har 5 min skritt, 10 min trav och 5 min galopp, lugnt och sansat.

​När ska man öka intervallerna/tempot? Det får din häst avgöra, känns den fin i musklerna, är den fin i benen och glad? Håll dig hela tiden under 150 slag/min och var inte slavisk till dina intervallminutrar. Utnyttja gärna backar för att få upp pulsen och skritta alltid nerför.

 

​Lycka till!

​Mia Lindgren