Packhäst

Packhäst på långritt

När vi var nere i Frankrike på ridsemester och red första gången, var en av hästarna packhäst. Den bar maten, vinet, skoutrustning mm. Michel berättade att han oftast hade en orutinerad häst som då fick möjlighet att lära sig den svåra terrängen, utan att bära på en ryttare. Den var också med som en extra häst om någonting skulle hända någon av hästarna längs ritten.

Och det är något som jag har som mål att min yngre häst ska få vara någon gång i framtiden. Men hur når man dit?

Som 3-åring får han börja följa med på skogsturer utan ryttare. Han går med som handhäst tills vi kommer en bit från gården, sedan får han gå lös.

Då det är viktigt att kunna kalla in honom så enkelt som möjligt, om man kommer ut på trafikerade vägar.

Handhäst
Easyboot bag

Vi tränar genom att jag har en EasyBoot bag fylld med pellets på sadeln, jag visslar på ett speciellt sätt och när han kommer får han en näve. Går utmärkt att börja träna inne på en ridbana.[/

Inkallning av lös häst

Viktigt att den hästen du rider på inte får smaka, då det kan resultera i en häst som backar för att nå den sträckta handen.

Löshäst

På hemvägen på hemmaturerna får han inte gå fritt hela vägen hem till stallet, utan kopplas till grimskaftet i god tid. Han har snabbt lärt sig att stanna och invänta på att jag sätter fast grimskaftet på grimman från hästryggen när vi närmar oss stoppstället på hemvägen.