Långritter

Förebygga konflikter

Hur ska man be om lov? Vad ska man säga?

Det viktiga är att visa respekt för markägaren och att han/hon inte har någon skyldighet att upplåta sin mark för ridning. Att vara medveten om att skogen och marken har ett ekonomiskt värde för markägaren.

Om du ringer: (detta är endast ett förslag på hur du kan nå fram med din fråga)

”- Hej jag heter NN och jag bor på XX (alt. har min häst uppstallad hos MM på XX). Jag tycker om att rida ut i naturen och har tagit reda på att du är ägaren till skogen/marken bortom VV. ​
a. Jag tänkte höra om det finns någon möjlighet för mig att passera genom skogen/marken?
b. Finns det någon möjlighet att mot ersättning rida på eran mark?
c. När det är som blötast i markerna brukar vi hålla oss till ridbanan och grusvägarna, finns det någon annan period som ni vill att vi undviker att rida i skogen?

Om ni är flera som regelbundet rider på markerna
Se till att en är kontaktperson så att markägaren kan meddela er om förändringar (insådd mark, nyplantering, gallring etc)

Älgjakt
Ta reda på vem i ett eventuellt jaktlag som kan vara kontaktperson, så att de får jaga ifred och ni får rida utan att vara oroliga. Det kanske finns möjlighet att sätta upp en skylt när de dagar de jagar?
Gå in på Länsstyrelsens hemsida i resp. län för att ta reda på vilka jakttider som gäller.

Var får man rida?

Lösa konflikter – Starta en förening!

​Ett sätt att förebygga och lösa konflikter är att starta en förening som gör det möjligt att med markägarnas tillåtelse använda utvalda stigar och vägar för ridning.

Några exempel att inspireras av:

Ridvägar i Trögden är en förening som bildadades 2004 ligger i den sydöstra delen av Enköpings kommun i Uppsala län. ​Där har man funnit ett sätt för både ryttare, markägare och andra Trögdsbor att hitta en form för en god samverkan med ett starkt nätverk .

​De har gjort överenskommelser med markägare om ridvägarna som idag är nära 60 km och som ska göra att markägare/arrendatorer med detta ska slippa ryttare ”överallt” på markerna.

Läs mer på deras Facebooksida: Ridvägar i Trögden

Ridvägar i Trögden

I Skånela i norra Stockholm fick man i början av 90-talet tillåtelse av en bonde att rida i kanten på några av hans åkrar mot viss ersättning. Detta utökades vartefter och idag har man tillgång till åkerkanter som gör det möjligt att knyta ihop ca 7 mil ridvägar i Upplands Väsby och Vallentuna kommun.

Idag har man en ideell förening med ca 50 betalande (150 kr/år) och man hyr ca 1 mil åkerkant av ett 10-tal markägare. Avgiften går till markägarna, men även vid behova renovera någon bro.

Karin Johansson från föreningen tipsar om att man även kontaktar skogsägare för att binda ihop ridvägar på ett lämpligt sätt, även om man i huvudsak använder åkerkanterna.

Ridstig i Skånela