Ridleder

Uppdaterat 2019

St. Olavsleden – Sundsvall – Tronheim

Det finns många fantastiska ridvägar längs S:t Olavsleden. Vill man ha en tur med omväxlande miljö och historiska perspektiv är S:t Olavsleden perfekt. Precis som när man cyklar får ryttaren ett Olavsbrev som diplom. För cyklister och ryttare är det sista 20 milen som gäller och för vandrare är det sista 10 milen till Nidaros/Trondheim. Det går att rida hela sträckan, det finns inkvartering och mat för både ryttare och häst längs pilgrimsleden. För detaljer kolla i kartan var ni kan bo med hästen. Den följer i princip vandringssträckan, men vid undantag där det inte är lämpligt för hästar. Det är viktigt att ritten blir säker för både ryttare och häst och att alla följer anvisad väg.

Hemsidan är informativ med karta över ridleden. St.Olavsleden

Gusturleden –  Medelpad

Gusturleden är en rid- och vandringsled på ca 4 mil. Den går genom ett historiskt intressant område strax väster om Sundsvall.  Den norra delen är mest skog med stigar och skogsvägar. Den södra delen är genom kulturlandskap med stigar och lantliga grusvägar. Gusturleden är markerad med orange färg på stolpar och träd.

Det finns rastplatser och möjlighet till övernattning.

Hemsidan är informativ med karta över ridleden. Gusturledens Hemsida

Ridled Tiveden – Östergötland

Ridleden går över 35 mil genom trolsk och fantastisk natur i Sveriges sydligaste vildmark.

Lederna binder samman bygderna Finnerödja, Gårdsjö, Tived och Granvik. Det stora skogs- och gränslandet Tiveden ligger mellan Västergötland och Närke, mellan Vättern och Vänern, 6 mil söder om Örebro, 4 mil norr om Mariestad.
Tiveden är en skogrik kuperad bergstrakt, belägen mellan landskapen Västergötland och Närke. Området ligger i kommunerna Laxå, Askersund, Gullspång och Karlsborg. Förr i tiden var Tiveden känt som ett tillhåll för stråtrövare. På grund av sin svårtillgänglighet utgjorde skogen en naturlig gräns mellan Götaland och Svealand.

Ridlederna är öppna maj–september.

Läs mer på deras mycket informativa hemsida: Ridleder Tiveden

Ridled Sörmland – Södermanland

Närmare 40 mil av slingrande vägar genom det vackra Södermanland. Rid, åk häst och vagn eller cykla – det finns många sätt att ta sig fram på vår ridled.

Du tar dig fram i din egen takt så långt du vill och orkar. Övernattar gör du och din häst hos någon av våra värdfamiljer. Där får hästen mat och plats i stall eller hage och du själv kost och logi.

Mera info: Ridled Sörmland

Skagern Runt – Närke/Värmland/Västergötland

Rid-, vandrings- och pilgrimsled, som går genom tre landskap (Värmland, Närke, Västergötland) Nu har leden Skagern Runt öppnat nya möjligheter för människor att uppleva den mellansvenska naturen när den är som bäst. Här finns alltifrån det öppna landskapet med röda stugor till djupa skogar och kargare natur. Leden är drygt 10 mil och har 20 olika övernattningsmöjligheter för häst och ryttare.

Total längd 100 km  Öppen 1 juni – 30 september

Mera info: Skagern runt

Ridled genom Glasriket- Småland

Ridleden består av fem etapper på sammanlagt 105 kilometer. Den längsta etappen är 32 kilometer och följer den nedlagda järnvägen mellan Nybro och Målerås. Den kortaste etappen är 13 kilometer lång och går från Bondetorp till ridbanan i Kristvallabrunn. Leden kan också med fördel användas av vandrare och på vissa delar går det bra att cykla.

På hemsidan finns kartor över ridleder i Nybro kommun.

Mera Info: Ridled genom glasriket

Norra Värends Ridled – Småland

Norra Värends Ridled är en 8 mil lång ridled i vackra Småland. Leden är indelad i fyra dagsetapper och du väljer själv hur länge du vill uppleva denna unika ridled. Rid upp till 8 mil i varierande terräng där du kan rida , köra , vandra och bo på 3 hästgårdar som också stallar upp din häst.

Mera Info: Norra Värends Ridled

Ridled Tidaholm – Västergötland

Ridleden går i omväxlande natur. den är ca 12 mil och mestadels förlagd på grus- och skogsvägar runt i Tidaholms kommun.
Ridleden går genom skogar och fält i det härliga Hökensås i öster och i väster går den genom mer öppen mark som byar och lantbruk. Ett tiotal häst- och gästlogier.

Karta

Mera Info: Ridled Tidaholm

Drottning Kristinas Ridled – Västmanland

Drottning Kristinas ridled är ca 3,5 mil lång och går igenom ett omväxlande skogslandskap med kulturhistoriska värden från både brons- och järnåldern. Utmed leden finns intressanta naturtyper med en rik flora och fauna som presenteras på informationstavlor. Leden erbjuder sträckor för skritt, trav och galopp.

På hemsidan finns karta och informationsbroschyr

Mera info: Drottning Kristinas Ridled

Ridled Hälsingland

Västergötland – Kinnekulle ridleder

Info kommer att finnas på Kinnekulle Ridleder

Äldre ridleder som inte längre underhålls:

Ridled Siljan

Ridled genom Halland  – Mera info

Svegs Ridleder – I Sveg finns det fantastisk natur med uppmärkta ridleder som utgår från Sandbacken där det finns möjlighet till uppstallning. Dock finns inget presenterat på någon hemsida.